Bakır Tencerelerde ilk kullanımda tencerenin yüzeyini kapatacak şekilde (2-3 cm) süt koyup kısık ateşte kaynayana kadar ısıtmanızı tavsiye edilir .Daha sonra süt tencerede soğuduktan sonra sütün tencerenin her yerine ovalayarak sürülmesi sağlanır..Daha sonra deterjanlı su ile yıkanmalıdır.
Bakır kaplar evde nasıl temizlenir?
Hem mutfaklarda, hem de dekorasyonda sık kullanılan bakır eşyalar, dikkat çekici görünümü ile sık sık tercih edilir. Özellikle bakır cezveler, bardaklar, tavalar ve tencereler mutfaklarda en çok kullanılan ürünler arasında yerini alır. Ancak zamanla aşınan bakır kaplarda kararmalar meydana gelir. Bu durumda tamamen doğal malzemeleri kullanarak bakır eşyalarınızı temizleyebilir, eski parlak görünümlerine kavuşmalarını sağlayabilirsiniz.
Bakır eşyalarınızın temizliği için evde hazırlayabileceğiniz malzemeler arasında limon, sirke ve tuz bulunur. Bunları bir kapta karıştırarak elde ettiğiniz karışımı bakır eşyanızın üzerine sürün. Daha sonra bir bezle ovun ve durulayın.
Bakırın Kararması Nasıl Önlenir?
Bakır hava ile temas ettiği için mutlaka kararma yapacaktır. Ancak bu çok yavaş gerçekleşen bir süreçtir. Diğer faktörleri kontrol etmek kararmayı kontrol etmeniz konusunda size yardımcı olacaktır.
Bakırın kararmasını önlemeniz için;
Bakır eşyalarınızı kuru tutun ve kuru bir yerde saklayın.
Nem oranı yüksek bir bölgede yaşıyorsanız, bakır eşyalarınızı plastik torbalara koyabilirsiniz.
Bakır eşyalarınızı yıkadıktan sonra ıslak bırakmayın. Mutlaka yumuşak bir bezle kurulayın.
Bakır mutfak eşyalarınızı kullanmadığınız zamanlarda içerisinde sıvı bırakmayın.
Bakır eşyalarınızı hiçbir şekilde bulaşık makinesinde yıkamayın.
Su depolamak için bakır bir kabınız varsa içinde su saklamadığınız zamanlarda mutlaka kuru bir yerde saklayın.
Bakır tencere, tavalarınızı içi boş bir şekilde ocakta ısıtmayın.
Bakır tencere ve tavalarınızı kullanırken tahta kaşık kullanın.
Düzenli olarak bakır temizliği yapın. Bakırı evdeki malzemelerle kolay bir şekilde temizleyebilir ve parlatabilirsiniz.
Temizlik için tel vb. kazıyıcı ürünler kullanmayınız.
Kalay cilası bittiği zaman tekrar kullanmadan önce yeniden kalaylatmanız gerekmektedir.
Kalay Kaplaması
Belli bir süre sonra (bu ürünlerin ne sıklıkta ve nasıl kullanıldığına bağlı) kalay iç kaplaması dökülecektir. Kalayın altında bakır görünecektir.Bu durumda ürünleri artık kullanmamalı ve tekrar kalaylatmalısınız.Kalay kaplamanın dökülmüş olduğu kapların içerisinde pişirilen yiyecekler zehirli olabilir.(Yiyeceklerin içinde bulunan asitler bakır ile reaksiyon yaparak 5-6 saatlik temastan sonra zehirli hale dönüşebilir.)Tehlikeyi ürünün tabanını kontrol ederek anlayabilirsiniz.Kırmızı renkli lekeler var ise, kalay kaplamasının dökülmekte olduğu anlamına gelir.